Showroom in Kaatsheuvel boordevol buitenlampen, brievenbussen en bloembakken.

 

Grondspots goed aansluiten:

Het is een ware trend, grondspots in de tuin. Grondspots kunnen uw tuin fraai verlichten zonder al te veel op te vallen. Maar waar moet u nu op letten bij de aanschaf en bij het plaatsen van een grondspot, dat leggen we u graag uit.

Welke spot is voor u geschikt?

Spots zijn er in vele soorten en maten. Vooraf dient u de keuze te maken tussen een opbouwspot, ook wel prikspot genoemd (bovengronds) of een grondspot (ondergronds). Beide spots hebben voor en nadelen. In principe is het zo dat een grondspot gebruikt wordt als de ondergrond gelijk is. U moet daarbij denken aan bestrating, een hardhouten vlonder, gras of bijvoorbeeld grind. Een prikspot wordt gebruikt bij een zachte ondergrond, dus bijvoorbeeld in de aarde van de plantenborder. Een grondspot schijnt zijn licht recht omhoog. Dit licht moet iets raken om zichtbaar te zijn, mensen zien licht pas als het reflecteert op bijvoorbeeld een boom of uw huis. Soms is de lichtbundel van een grondspot kantelbaar, u kunt de lichtbundel dan een fractie ‘kantelen’.  Het licht van een grondspot verlicht in principe het oppervlakte waarin het geplaatst is niet. Het licht kan simpelweg niet om een hoekje stralen. Er zijn wel aparte grondspots voor het verlichten van de bestrating, maar deze laat ik nu even buiten beschouwing. Als u kiest voor een prikspot bent u veel flexibeler. U kunt zelf bepalen hoe de lichtbundel schijnt, horizontaal of meer verticaal. U kunt de lichtbundel beter op het te verlichten object richten, bijvoorbeeld de boom in uw tuin. Een prikspot is ook makkelijker waterdicht aan te sluiten en blijft op termijn vaak beter waterdicht, simpelweg omdat deze boven het zand geplaatst is. Van een prikspot wordt qua water- en stofdichtheid (IP-waarde)  minder gevraagd als van een grondspot. Een grondspot dient beter bestand te zijn tegen vocht omdat deze in het zand geplaatst wordt en zand houdt vocht vast. Hier kom ik later op terug als ik u meer vertel over het aansluiten van een grondspot.

Welke lichtbron heb ik nodig ?

Op deze vraag is een simpel antwoord mogelijk, uitproberen! Er zijn veel lichtbronnen mogelijk voor zowel prikspots als grondspots. De meest bekende is misschien wel de halogeenlamp met reflector. Deze stralen in een bundel van meestal circa 40 graden een mooi warm licht uit. De halogeenlampjes zijn er in 20, 35 en 50 Watt. Een nadeel is de korte levensduur en de relatief hoge energiekosten. Spaarlampen zijn een serieus alternatief. De lichtbundel wordt dan meestal wat breder, maar dat hoeft geen nadeel te zijn als u bijvoorbeeld een schutting met klimop of een dakplataan wilt verlichten. Het voordeel van spaarlamp is de lange levensduur en het lage stroomverbruik. Er zijn ook LED-lampen verkrijgbaar in vele wattages en kleuren. LED-lampen hebben normaal gesproken een lange levensduur en een laag stroomverbruik. Er zit echter veel verschil in de kwaliteit en de kleur van LED-lampen, ik raad u aan een specialist om advies te vragen. Voor grotere lichtopbrengsten zijn er grondspots en prikspots met HQI of natrium licht. Deze lichtbronnen zijn wat duurder in aanschaf maar hebben een laag stroomverbruik, een lange levensduur en een  grote lichtopbrengst. Deze lichtbronnen worden vaak gebruikt voor het aanlichten van bomen boven de 10 meter hoog of voor het aanlichten van bedrijfspanden en huizen.

Grondspots aansluiten

U heeft een keuze gemaakt voor een grondspot. Maar hoe moet u deze nu aansluiten? Laat bij twijfel de installatie over aan een erkende installateur. Als u zelf de grondspot aansluit adviseren we u de volgende tips. Allereerst is het belangrijk dat u een stukje neopreensnoer (rubbersnoer) aan de grondspot monteert. Deze rubbersnoer is zacht aan de buitenkant, dat heeft als grote voordeel dat de wartel aan de onderzijde van de grondspot waar de snoer in de grondspot gaat goed af te dichten is. Als u een grijze grondkabel in deze wartel invoert geeft dat op termijn vaak problemen. Ik leg u uit waarom. Deze grijze stugge grondkabel is hard aan de buitenkant. U draait de wartel na het invoeren van de kabel aan en u denk dat het waterdicht is. Dat is het misschien op dat moment ook, maar u gaat daarna de grondspot natuurlijk laten branden. De lucht in de grondspot wordt warm, vooral bij het gebruik van halogeenlampjes. De warme grondspot zorgt ervoor dat de kabel (minimaal) krimpt en dat er een soort zuigende werking ontstaat. De wartel dicht niet meer goed af omdat de kabel gekrompen is en in de grondspot komt vocht. Dit vocht stijgt op door de warmte in de grondspot en u ziet het vocht dan vaak aan de onderkant van de beglazing van de grondspot. Wat gebeurt er nu als u de grondspot uitschakelt en er zit veel vocht in het armatuur? Het water vormt een druppel tegen de onderkant van de beglazing en valt op de hete halogeenlamp. Dit verkort de levensduur van de halogeenlamp aanzienlijk. Als het veel vocht is kan het over de lamp in de fitting lopen en dan veroorzaakt het kortsluiting. Dit is wat u uiteraard wilt voorkomen. Daarom is het belangrijk om grondspots aan te sluiten met neopreensnoer. Erkende fabrikanten van grondspot leveren een grondspot vaak met circa 1 meter neopreensnoer al gemonteerd. De rubbersnoer monteert u dan met een gietmof aan de grijze grondkabels. Een gietmof is een verbinding waar u 2 of meerdere kabels aan elkaar kunt verbinden welke u dan weer afgiet met hars zodat een goede waterdichte verbinding ontstaat welke ook ondergronds te plaatsen is. Plaats de grondspots in een beetje grind, zand houdt vocht vast, grind voert vocht juist goed af. De wartel van de grondspot zit zodoende niet in de vochtige aarde. Onderstaand een afbeelding ter illustratie.

montage grondspot waterdicht

Specialist in buitenverlichting

TuinExtra heeft voor u een prikspot, een ronde grondspot en een vierkante grondspot geselecteerd welke voldoen aan de eisen waar een goede spot aan moet voldoen. Als u meer advies wenst over grondspots of prikspots bent u altijd welkom in onze showroom in Kaatsheuvel. Besef goed dat er vele spots zijn en dat de juiste voor uw situatie afhankelijk is van vele factoren. Een goed advies bij de aanschaf van een spot is belangrijk.  Kijk voor meer informatie op https://www.tuinextra.nl/buitenverlichting/spots of bezoek onze showroom.

TuinExtra
Gasthuisstraat 103
5171 GE Kaatsheuvel
0416-530272
https://www.tuinextra.nl